Puterea Aloe vera

Puterea aloe vera

Aloe vera este o specie de plante suculente care este originară din nordul Africii si care a fost cultivata in scopuri medicale din cele mai vechi timpuri.

„Planta nemuririi”

Aloe vera a fost folosita de mai bine de 4.000 de ani în medicina populară și a fost foarte recomandată de medicii timpurii – de la Pliny cel Batran la practicienii chinezi și egipteni.

Una dintre cele mai vechi utilizari farmaceutice înregistrate poate fi găsită într-o tabletă din argilă sumeriană din secolul 21 î.en. Există rapoarte de desene ale plantelor pe zidurile templelor egiptene de la al IV-lea mileniu î.Hr..

Utilizarea acesteai în fitoterapie a fost menționată si la începutul secolului I e.n.în Noul Testament (Ioan 19:39 Și a venit și Nicodim, cel care venise la El mai înainte noaptea, aducând ca la o sută de litre de amestec de smirnă și aloe…. ).

Ce este?

Aloe vera  este o specie de plante suculente care este originară din nordul Africii.

În compoziția chimică a frunzei de Aloe vera se găsesc 18 aminoacizi din cei 22 necesari organismului (7 din cei 8                  esențiali: valinăleucinăizoleucinăfenilalaninămetioninălisină și threonină), prin care asigură dezvoltarea și refacerea masei musculare[12]. Deasemenea conține vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C și E) și minerale (fiercalciumagneziucuprucromiodseleniumanganzinc) fiind esențială unei alimentații sănătoase, dezvoltarea optimă a organismului și protejarea sănătății. Alte substanțe prezente în frunza de Aloe Vera sunt sterolii (colesterinăsitosterolcampesterollupeol), hormonii (auxine și gibereline ), lignină și saponine , prin care se se adaugă proprietăților plantei efectul antibiotic, analgezic, antiviral și antiinflamator

Utilizari

Aloe este cultivată ca o plantă decorativă, în scopuri medicinale, în produse cosmetice și chiar pentru hrană în unele țări. În unele locuri în mod obișnuit se numește adesea “Aloe vera” sau “Aloe maculata“. Deși acestea din urmă pot avea proprietăți medicinale similare, identificarea corectă a speciilor este importantă la nivel farmaceutic. În prezent, există mai mult de 250 de varietăți recunoscute de Aloe, din care numai trei sau patru au proprietăți semnificative de vindecare sau in scopul de a crea medicamente. Cel mai puternic dintre aceste varietati si bogat în vitamine, minerale, aminoacizi și enzime, este “Aloe arborescens“.

În cosmetică este folosit din ce în ce mai mult. Producătorii cei mai responsabili extrag și purifică extractele evitând componentele cele mai iritante; (Dermatită, eczemă) sau reacții alergice (urticarie).

Cultivare

In mod normal aloe vera creste in soluri nisipoase și roci de litoral, de la nivelul mării până la altitudinea de 200 m.

Deoarece “Aloe vera” provine din zonele calde și deșertice, cultivarea acesteia necesită o temperatură superioara de 10 ℃, la temperaturi scazute poate suferi daune, deoarece aceasta planta nu tolereaza frigul; De asemenea, nu tolerează umiditatea excesivă, deci necesită condiții climatice uscate. Poate fi plasat în plin soare sau “semi-umbra”.

Această specie este cultivată la scară largă în Australia, Bangladesh, CubaRepublica DominicanăChinaMexicJamaicaKenyaTanzaniași Africa de Sud, împreună cu Statele Unite, pentru furnizarea industriei cosmetice.

Cultivarea industrială de Aloe vera

Aloe Vera in ghiveci

Această specie a fost cultivată din cele mai vechi timpuri pentru utilizarea sa medicinală.

Farmacologie

    • Principiul activ constă în sucul gelatinos din frunze. Mirosul este caracteristic și puternic, în timp ce gustul este amar și neplăcut. Din frunze practic se obțin doi compuși:
      •  – Gel, care este porțiunea mucilagină a țesutului sau mezofilului situat în centrul frunzelor. Plantele cele mai expuse la soare fac mai puțin pulpă și mai mult latex. Din pulpă se extrage un gel luminos și amar, obținut prin extrudarea părții interioare a frunzelor. Trebuie sa se elimine în prealabil tot conținutul antrachinonăce se gaseste în epiderma

Aloe vera are, de asemenea, proprietăți contra psoriazis.

      •  – Suc de aloe sau latex, este sucul obtinut prin taierea frunzelor, este solid cristalin de culoare maro și foarte amar, numit acibar (Din greacă: “Suc de aloe”). Este localizat în celulele periciclice situate în apropierea legăturilor conductive sub epidermă, între parenchimul clorofit și mucilaginos.

În general, se obține prin lăsare un timp a lichidului care iese din frunzele tăiate transversal și se depoziteaza într-un recipient amestecat cu pulpa.

Componente chimice

Astăzi, datorită dăruinței și activității a sute de cercetători științifici din întreaga lume, în special studiile lui Robert T. Davis, doctor în Medicină Podiatrică din Pennsylvania, și dr. Ivan E. Danhof, Ph. D., MD, directorul North Texas Medical Associates, acum stim multe despre compozitia chimica a Aloe Vera si potentialul sau de a ameliora sau vindeca. Studiile au arătat că Aloe Vera este un amestec eterogen de peste 200 de constituenți individuali, inclusiv polizaharide, glicoproteine, aminoacizi, enzime, vitamine și minerale.

va

Cultivarea industrială de Aloe vera

Aloe Vera in ghiveci

  • Aloemodin: Reglează funcționarea mucoasei intestinale.
  • Aloeolein: Îmbunătățește ulcerul duodenal și al stomacului. Scade aciditatea.
  • Aloetina: Neutralizează efectul toxinelor microbiene.
  • Aloin: Îmbunătățește constipația.
  • Aminoacizis: Implicat în formarea de proteine.
  • Carricina: Întărește sistemul imunitar și ajută la apărare.
  • Creatinină: Este esențial în reacțiile de stocare și transmitere a energiei.
  • [Emoline]], [Emodine], Barbaloin: Acid generic [salicilic] cu efect analgezic și antifibril.
  • Mannose phosphate: Agent de creștere al țesuturilor cu efect de vindecare.
  • Mineraleste: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru.
  • Mucilage: Activitate emolientă pe piele.
  • Saponins: Antiseptic.
  • Fitosteroleste: Acțiune anti-inflamatorie.
  • Mucopolizaharidă: Responsabil pentru hidratarea celulelor.
  • Hormonuls: Stimulează creșterea și vindecarea celulară.
  • Enzimes: Ei intervin în stimularea apărării organismului.

Proprietăți terapeutice

In urma unor cercetari, s-a constat ca gelul Aloe Vera, uneori in combinatie cu alte ingrediente, poate ajuta la reducerea inflamatiei la nivelul ranilor, ameliorarea durerii, vindecarea ranilor prin accelerarea replicarii celulelor, imbunatatirea fluxului vascular (sanguin), inhibarea producerii de tromboxani care interfereaza cu vindecarea , reduce cicatricile și, atunci când sunt aplicate în timp util, pot diminua “petele de vârstă” inestetice care apar pe piele care a fost supraexpusă la lumina soarelui.

Aloe Vera Gel are numeroase beneficii asupra organismului:

  • – contribuie la functionarea optima a sistemului digestiv , favorizand absorbtia optima a nutrientilor si dezvoltarea bacteriilor „bune”;
  • – contribuie la normalizarea metabolismului;
  • – ajuta la hidratarea pielii, precum si pentru sustinerea capacitatii naturale de regenerare cutanata;
  • – sustine buna functionare a sistemului imunitar;
  • – contribuie la mentinerea greutatii corporale
  • – creste nivelul de energie
  • – stimuleaza procesele naturale de detoxifiere.

Adăugând la toate cele de mai sus, gelul Aloe Vera are aceeași reacție de pH ca și pielea umană, este hipoalergenic, are proprietăți anti-mâncărime, este un penetrant superior pentru piele și un hidratant eficient pentru piele.